Piperade to baskijskie danie bardzo podobne do naszego leczo. W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze jajko lub mięso. Piperadę podobnie jak paellę serwuję na dużej patelni, bo warto ją zaprezentować w całości. Śmiało możecie ugotować ją w plenerze, na biwaku czy kempingu.
Składniki:
(dla 2 osób)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 szklanki pomidorów z puszki
- 10 czarnych oliwek
- 1/4 łyżeczki tymianku
- liść laurowy
- szczypta papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
- 150 g naturalnego tofu
- 1/4 łyżeczki soli kala namak
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Na oliwie podsmażam cebulę i czosnek.
- Dodaję tymianek, liść laurowy, paprykę ostrą i wędzoną, pieprz i sól. Mieszam.
- Dodaję pokrojone w paski papryki, mieszam i przykrywam pokrywką. Duszę ok. 10 minut.
- Do miękkich warzyw wlewam pomidory, mieszam i duszę pod przykryciem ok. 5 minut.
- W międzyczasie w miseczce kruszę ręką lub widelcem tofu i dodaję sól kala namak (daje ona zapach jajka), curry i kurkumę. Mieszam.
- Kroję natkę pietruszki.
- Kroję oliwki na połówki.
- Do uduszonych warzyw dodaję tofu (na środek patelni).
- Oliwki układam dookoła.
- Duszę pod przykryciem ok. 5 minut.
- Piperadę posypuję natką pietruszki.
0 komentarze
Prześlij komentarz