czwartek, 14 października 2021

WEGAŃSKA PIPERADE



Piperade to baskijskie danie bardzo podobne do naszego leczo. W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze jajko lub mięso. Piperadę podobnie jak paellę serwuję na dużej patelni, bo warto ją zaprezentować w całości. Śmiało możecie ugotować ją w plenerze, na biwaku czy kempingu.

Składniki:

(dla 2 osób)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 szklanki pomidorów z puszki
  • 10 czarnych oliwek
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • liść laurowy
  • szczypta papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek

  • 150 g naturalnego tofu
  • 1/4 łyżeczki soli kala namak
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Na oliwie podsmażam cebulę i czosnek. 
  2. Dodaję tymianek, liść laurowy, paprykę ostrą i wędzoną, pieprz i sól. Mieszam.
  3. Dodaję pokrojone w paski papryki, mieszam i przykrywam pokrywką. Duszę ok. 10 minut.
  4. Do miękkich warzyw wlewam pomidory, mieszam i duszę pod przykryciem ok. 5 minut.
  5. W międzyczasie w miseczce kruszę ręką lub widelcem tofu i dodaję sól kala namak (daje ona zapach jajka), curry i kurkumę. Mieszam.
  6. Kroję natkę pietruszki.
  7. Kroję oliwki na połówki.
  8. Do uduszonych warzyw dodaję tofu (na środek patelni).
  9. Oliwki układam dookoła.
  10. Duszę pod przykryciem ok. 5 minut.
  11. Piperadę posypuję natką pietruszki.


0 komentarze

Prześlij komentarz