Tak to jest jak się zacznie drążyć temat. Nie można przestać i przejść do kolejnego, bo chce się mieć poczucie, że się go wyczerpało. Dlatego znowu będzie o plantanach (zielonych). Bardzo efektowne danie, idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Zniknęły ze stołu w niecałą minutę i bardzo, ale to bardzo smakowały.
Co będzie niezbędne?
Coś, co pozwoli zgnieść, rozpłaszczyć plantany i uformuje tartaletkę. Ja znalazłam 2 łyżki o różnych rozmiarach i ten patent się sprawdził doskonale. Może też być np. łyżka do lodów, metalowe foremki do muffinek itd.![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjebyrMktrOoZVPPQsDNRv1kaIyxhMNuv4V6EZnA00Ly9D6z2d7lfKJjQCJgWf5fM4Bf0RJ7tleT490L7dS1efM6i91YD_91ILbVZBj22T0LZ2GM1j4HwdqoQ8HVcnfAhTM_oXgTaXmQqhk/s400/IMG_8522.jpg)
Składniki:
- 2 plantany zielone
- olej (u mnie rzepakowy)
- dodatki do wypełnienia tartaletki (u mnie był to szpinak podsmażony z czosnkiem, czerwona cebula, ser wegański, zioła, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe)
- ajwar
Wykonanie:
- Obieram plantany.
- Kroję na 4 części.
- Rozgrzewam olej i smażę plantany ok. 4 min.
- Wykładam je na ręcznik papierowy.
- Kroję każdy kawałek jeszcze na pół.
- Na jedną łyżkę kładę folię, kawałek plantana i znowu folię i zgniatam drugą łyżką. Powstaje tartaletka.
- Tak postępuję ze wszystkimi kawałkami.
- Rozgrzewam ponownie olej i smażę tartaletki ok 3 min i odkładam na ręcznik papierowy.
- W międzyczasie przygotowuję składniki do wypełnienia.
- Układam składniki do tartaletek i zajadam ze smakiem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0kt6_cXla_dx1RCroY4fHhSOk9nwPTw_XQ-gM6OParP95DTrPTNz0NgvpqKbn1tmekNNC07LHOUhg2_kPNdMLc4wnqveDdf7U1ZBhG5xfmiZXkiDoqmOiufSzdDrdei6pbPR21S0_ewgP/s400/IMG_8520.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg39Sv_36QPci8FIrufp1k33FquNsKHpbTMstS6BC7TG2LYULtroPIDnKET5yMoINeShBpJq0beqqfnBnrmXWuNg4OTum963GviG2XYeAXvsVz05QJBqlrcILpF4SWNpDy0bKpZ35Uhp0zz/s400/IMG_8521.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDQ9oGsubA8F2tHuNPegj5StdWYy8ayr4atnxLQ0jNN5fzApj_-TAx_-YiC0eDYFaP_tM3QKFXUBG4hQlFxhH9fOwXT-x_JORTOv1hrncJ35an2S3sTRtpsE8_eYfpJzYFp1y99sBDv3GN/s400/IMG_8523.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgF-B7_xvC5FEp_TK1WkTJyENQzlm43n5ea16fBC90HtD9zIv7Y7M9CSPqQQhyVZ-7PgE__Sbe6LqgF0Y3-o7H7uIQY7sKs2zFRoPw6byHyp0EXKRIN4boXoRLtKGxr-NQ8ebhHjobrepXe/s400/IMG_8525.jpg)
![]() |
po usmażeniu |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsSJYyQDvDCm9qsRV_O6uVP0ZBcgQZoBjnMLWSRsOCuMq4ZHkyi_JHexYwGs7S7k7Cm0pZkw22_H-7DMHLVBP5bjvGMBJ9hrPulfG74dZ_joVJ_soXvqCF2t8EiQg-H3j4YIg2qvgGetnp/s400/IMG_8530.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFOFIZFypl_4zh-BGjGAYgeqxUGu8K3ndZIl5SNr2s9iCXTvDQvbilMpKdlWFz2h4WoGf0eVslJ0Shr1UHHau2-v-jI116J0hkHOrtMjqdUPz4YqeT9y9WgNcL1cVcWSe7_bC5zNyvMcW1/s400/IMG_8531.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2wPRu0pIpvZOiHA3e5NdIcv3kmdRWwwoEP39TXmDAOjWCQTT_Ih1fm8I7znlmVk1hG-wyi0FXN-bnJotiMRPAk4c_yNv_eSv2L5QTU6m0PzNadA8y4I_nvpye2OEy59bbwZNw3-MHcSEb/s400/IMG_8532-%25281%2529.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRB_GZdmdYPNp37uTI6TKzLMQQJu8EtzmbDIndm7E-4B8qFeNOQPo-laR5k2QXyJUFm4k2bZ8LrgMFi81_G1NtnofvM2teilAKz8VoYvQw2hIhlXM9muoTpQgE64nI1aflD7PMSMwHp4j_/s400/IMG_8533-%25281%2529.jpg)
They look delicious!
OdpowiedzUsuńI will try them!👍
thanks, looking forward to your taste test:)
OdpowiedzUsuń