![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZBY_aq64gC2J-l593SlD1dJu1z-BZ6CCQKT4gdZ2GDdPK3q6co10dXF6DGxPNOGzIU2_rVJ5_TpeHc0KrIWDexrqCPRRfTyo7FZ9CtENzgPC0y0zqVnd2JDMTiPsmQZ4Bx0e4wlmjaTSx/w480-h640/chipsy-z-plantanow.jpg)
Co to są plantany?
Plantany (platany) to warzywne banany, które tylko z wyglądu przypominają "nasze" żółte banany. Nie można jeść ich na surowo, w SMAKU przypominają trochę ziemniaka i tak są traktowane w ciepłych krajach. Dodaje się je do warzyw, gulaszy. Najprostszą i najbardziej popularną potrawą są chipsy.Gotowanie w plenerze(kliknij na zdjęcie poniżej)
Składniki:
- 3 plantany
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- olej
Wykonanie:
- Obieram plantany (pomagam sobie nacinając wzdłuż skórkę).
- Kroję na plasterki.
- Solę, pieprzę i posypuje papryką.
- Rozgrzewam olej (tyle żeby się lekko zanurzyły, do połowy)
- Smażę aż się zrumienią i przewracam na drugą stronę.
- Chipsy z plantanów odsączam na ręczniku papierowym.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8IXM-QwnroNeMtuBx2YvOZ_sgW7FL1-bv1wi8h7FrgdM7ntoWS4z0FyojwcG4XbfCusSQYWADBC8q90EPv3W9zYWxljG7fz5xUsi14chAmpr2y0f0U6eupWbZbFrGEbnx86h9F-WacSdt/s400/obieranie-plantanow.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzYH9GXTx8NAqhso5IF7CteGJvD6NMhkxtkdk1ysvWhRtd73ru2pyAc6bkcR26n93mRK3qoRwey8VU21ROEbWh-ovJBmOfiW-mFXaHX8FExkr1kFGGxR3xATZuLbtKI6fm7BLXn7qc4o2X/s400/przyprawianie-plantanow.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGn_StBnZsOdYwyDo7fpEp_7bK7bT1OTW7FbJX9KOAIwHWRdyCTgKdbaKx1NyFdLdVh0Vqs6hvpfonki524naEKcbuxv87yjv0QeNvJWJ3mZD3tgR1v5DFmiCkonFWkUWF0CBR25ZSoVh0/s400/smazenie-plantanow.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLJjQTXLAVqSSGYXjlB_kNf468XvhCeyCPYG7IGQW6oLbzgqnuJDQsFI1DBWFfUfDotZuqQu3FFP8UnZs0bxu9Zz_gQhKolqZdh4C0MUgmnu5KIzV6YQEwHr0kbNs-H9mNu13MjVaJk5gE/s400/weganski-deser-z-plantanow.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz