sobota, 30 maja 2020

PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO I LIŚCI RZODKIEWKI


Ten przepis powinien nazywać się PESTO ANI, bo to od niej dostałam zielone składniki, z których zrobiłam pesto. Na dodatek jest to moja pierwsza potrawa z czosnkiem niedźwiedzim i wiem, że nie ostania. Smak odlotowy. Okazało się też, że w Norwegii czosnek niedźwiedzi rośnie niemal na każdym rogu! Jak mogłam to przeoczyć? 

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 25 g liści czosnku niedźwiedziego
  • 40 g liści rzodkiewki
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu

Wykonanie:

  1. Gotuję makaron. (u mnie makaron z czarnej fasoli)
  2. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i z rozdrabniam.
  3. Odcedzam makaron i mieszam go z połową pesto.
  4. Drugą połowę chowam do lodówki i używam jako smarowidło do chleba podstawowego lub chleba na wypasie.

svarte bønner to po norwesku czarna fasola

0 komentarze

Prześlij komentarz