![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPoNmUxnJyQaqcreaUTqFug3WB86a-BYZoKVZXG427ADMCqLcXfDOAT7lQiZPH_S5cbpSeis-GreyGgWNiNdxX-YgMPzWH7CoPqPN4vJiZTs15w0ZTNnifSeitCLVU0iDWjEaRdXCQSIlu/s640/IMG_8492-%25281%2529.jpg)
Składniki:
- 1 kg moreli
- 200 g cukru trzcinowego
- sok z połówki cytryny
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (prawdziwego)
- 10 liści mięty
Wykonanie:
- Morele myję, wyjmuję pestki i wkładam do garnka z grubym, szerokim dnem.
- Dolewam 2 łyżki wody żeby morele się nie przypaliły i na średnim ogniu smażę, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką (ok. pół godziny).
- Kiedy morele są miękkie, wsypuję cukier brązowy i waniliowy.
- Dodaję skórkę z pomarańczy.
- Dodaję sok z cytryny i drobno pokrojoną miętę.
- Gotuję ok. 15 min aż konfitura będzie błyszczeć.
- Gorącą konfiturę morelową przelewam do wyparzonych, małych słoiczków.
- Pasteryzuję 15 min.
- Wykładam słoiki na ścierkę kuchenną, odwracam do góry dnem i przykrywam ścierką.
- Nakrętki słoików po wystudzeniu powinny być wklęsłe, jeżeli nie są coś poszło nie tak:) Najprawdopodobniej uszkodzona była pokrywka. Wtedy zostawiamy sobie konfiturę do bieżącego spożycia, albo pasteryzujemy jeszcze raz (my oczywiście zjadamy).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkbayzDW_7_zpgeXbBTdk61fniUPhz-e2DHnleuCK0GkVeOt9y6GNc8YBW3EtMeSlXSvzpYgPdzaBMPD-I_Vwo-k1RN1_xnRkgCb0w7NBe9jqSNVu_il94o5550CCoiW5ZrOZr1K-HA2MC/s400/IMG_8370.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkXxjAfVdTGwoxHSlz1ZjqRNvOAOKTa-ClC2Vrck8l7srcSfLT8C28aCQe5oLw_yOm3HyU-fEkXiBM0ZusvtG6J39qpqBnHeWwMeWF6rMZqY7zpJRWN-F7lXRlR6YB3KBCwMKugYoRZrZr/s400/IMG_8377.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz