piątek, 22 maja 2020

KONFITURA MORELOWA Z MIĘTĄ


Po konfiturę morelową z miętą sięgam, kiedy mam ochotę na coś wyjątkowego. Ma ona piękny kolor, zapach, smak, a w połączeniu z miętą jest po prostu niebiańska. Marzy mi się cała półka spiżarki w kolorze morelowym. 

Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 200 g cukru trzcinowego
  • sok z połówki cytryny
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (prawdziwego)
  • 10 liści mięty

Wykonanie:

  1. Morele myję, wyjmuję pestki i wkładam do garnka z grubym, szerokim dnem.
  2. Dolewam 2 łyżki wody żeby morele się nie przypaliły i na średnim ogniu smażę, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką (ok. pół godziny).
  3. Kiedy morele są miękkie, wsypuję cukier brązowy i waniliowy.
  4. Dodaję skórkę z pomarańczy.
  5. Dodaję sok z cytryny i drobno pokrojoną miętę.
  6. Gotuję ok. 15 min aż konfitura będzie błyszczeć.
  7. Gorącą konfiturę morelową przelewam do wyparzonych, małych słoiczków.
  8. Pasteryzuję 15 min.
  9. Wykładam słoiki na ścierkę kuchenną, odwracam do góry dnem i przykrywam ścierką.
  10. Nakrętki słoików po wystudzeniu powinny być wklęsłe, jeżeli nie są coś poszło nie tak:) Najprawdopodobniej uszkodzona była pokrywka. Wtedy zostawiamy sobie konfiturę do bieżącego spożycia, albo pasteryzujemy jeszcze raz (my oczywiście zjadamy).




0 komentarze

Prześlij komentarz