wtorek, 19 maja 2020

ZAKWAS DO CHLEBA


Dlaczego zakwas?

Chleby pieczone na zakwasie mają zupełnie inny smak od tych ze sklepu z użyciem drożdży, jem je z apetytem a przede wszystkim wiem co w nich jest. Dlatego cały ceremoniał chlebowy jest warty świeczki. Zrobienie zakwasu zajmuje mi 5 dni. Po tym czasie mogę użyć go do dowolnego przepisu na chleb, np. chleb podstawowy na zakwasie lub chleb na wypasie.
 

Jakiej mąki użyć ?

Ja zawsze robię go z mąki żytniej razowej, bo jest to pewniak.

Czy zakwas może się zepsuć? 

Muszę przyznać, że parę razy mi się to zdarzyło. Nie miałam wtedy czasu na gotowanie i zakwas stał w lodówce zapomniany parę miesięcy. Gdy do niego zajrzałam, nie wyglądał dobrze, miał czarny nalot i po prostu szkoda, że go nie dopilnowałam. Jeżeli zamierzam przez jakiś czas odpocząć od pieczenia chleba, to muszę pamiętać, żeby raz na tydzień wyjąć zakwas. Czekam 2 godziny żeby się ocieplił a następnie dokarmiam go 50-100 g mąki i taką samą ilością wody. Kiedy się uaktywni, czyli wyraźnie urośnie, wkładam go do lodówki. I tak postępuję co tydzień.

Składniki:

  • mąki żytnia razowa (drobno mielona, o wyższym typie)
  • woda letnia przegotowana (chyba, że mamy dobrą wodę w kranie, ja daję z kranu)
  • wyparzony słoik z nakrętką

Wykonanie:

1 dzień

  1. wsypuję ok 100 g mąki i ok. 100 g wody do słoika
  2. mieszam dokładnie zakręcam
  3. stawiam na blacie w kuchni

2 dzień

  1. "dokarmiam" mieszankę, czyli dodaję ok. 50 g mąki i 50 g wody
  2. mieszam i zakręcam
  3. stawiam na blacie w kuchni
Dokładnie tak samo postępuję 3 dnia, 4 dnia i 5 dnia.
Po ostatnim "dokarmieniu" 5 dnia, czekam ok. 2 godziny aż bardzo młody zakwas zacznie rosnąć i wtedy zabieram się do pieczenia chleba.

zakwas przed "dokarmieniem"

Zakwas po "dokarmieniu"

Wskazówki:

Uwaga na temperaturę wody! Nie może być za ciepła, bo wtedy tak jak w przypadku drożdży "zabijemy" zakwas, a tego byśmy nie chcieli:)

0 komentarze

Prześlij komentarz