poniedziałek, 19 kwietnia 2021

OGÓRKOWE ROLLSY Z SUSZONYMI POMIDORAMI I GUACAMOLE



Odświeżająca, lekka i zdrowa przekąska, która może być również surówką do obiadu. Bardzo ładnie prezentuje się na stole, więc warto "przetestować" ją na gościach:)
Ja swoje rollsy zwinęłam w plenerze (nad brzegiem morza),  bo przy tak pięknym słońcu widoki są nieziemskie... 

Składniki:

(4 rollsy)
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 1 małe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 5 suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • cytryna

Wykonanie:

  1. Wydrążam awokado i ugniatam widelcem.
  2. Czosnek i suszone pomidory kroję drobno i dodaję do awokado.
  3. Dodaję sól i pieprz.
  4. Skrapiam cytryną i mieszam. Odstawiam.
  5. Marchewkę kroję na cieniutkie paski. Używam specjalnej obieraczki, ale można użyć tarki.
  6. Ogórka kroję na cienkie, podłużne plastry (8 plastrów). Używam obieraczki do warzyw.
  7. Układam dwa plastry ogórka obok siebie tak aby jeden zachodził na drugi.
  8. Rozsmarowuję łyżkę guacamole, kładę parę słupków marchewki i delikatnie zwijam rollsa.
  9. Posypuję natką pietruszki.
  10. Przekłuwam rollsy wykałaczką żeby lepiej się trzymały.

0 komentarze

Prześlij komentarz