środa, 21 kwietnia 2021

PESTO Z JARMUŻU



Na samo słowo "jarmuż" zapala mi się w głowie zielona lampka z napisem: "zdrowa żywność". Dania z jarmużem nie dość, że zdrowe, to jeszcze bardzo apetyczne. Na blogu jest już parę przepisów z wykorzystaniem tych dziwnie pokręconych liści.

Co można zrobić z jarmużu?

Jestem pewna, że to nie koniec mojej wyliczanki...

Składniki:

  • 150 g jarmużu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 ząbek czosnku
  • parę liści świeżej bazylii
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Orzechy prażę na patelni. Odstawiam do ostudzenia.
  2. Jarmuż wrzucam na sitko i przelewam wrzątkiem. Studzę.
  3. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i rozdrabniam na pesto.
  4. Pesto z jarmużu używam do makaronów, kasz, ryżu, kanapek itp.

0 komentarze

Prześlij komentarz