czwartek, 29 kwietnia 2021

SAŁATKA Z CUKINII



Kiedy głód przyciśnie, dobrze mieć w lodówce jakąś zdrową przekąskę, którą bez wyrzutów sumienia można pochłonąć. Cukinia jest dla mnie warzywem doskonałym, które często wykorzystuję w kuchni. Niskokaloryczna (17 kcal na 100 g), niedroga, łatwo dostępna i można chrupać ją na surowo. Póki co - same plusy. 

Składniki:

  • 750 g cukinii
  • 100 g czerwonej papryki
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g wegański ser feta
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • płatki chili
  • sól i pieprz

dip:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy

Wykonanie:

  1. Cukinię kroję w centymetrową kostkę.
  2. Smaruję patelnię oliwą i smażę cukinię do przyrumienienia (robię to partiami, bo cukinia ma się smażyć a nie dusić).
  3. Przekładam usmażoną cukinię na sitko i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
  4. Do miski wrzucam pokrojoną czerwoną paprykę i natkę pietruszki.
  5. Z podanych wyżej składników mieszam dip.
  6. Do miski dorzucam cukinię.
  7. Dodaję płatki drożdżowe, sól i pieprz.
  8. Delikatnie mieszam.
  9. Na koniec dodaję pokrojoną fetę.
  10. Polewam dipem i posypuję płatkami chili.
  11. Sałatka najlepiej smakuje z kromką domowego chleba lub pieczywem chrupkim.

0 komentarze

Prześlij komentarz