wtorek, 25 stycznia 2022

SAŁATKA Z DZIKIM RYŻEM


Ciemnobrązowe ziarenka nie od razu wzbudziły mój zachwyt. Z czasem zaczęłam doceniać ziemisto-orzechowy smak i niespotykany kolor. Jego ogromną zaletą są właściwości odżywcze - bogaty w białko , antyoksydanty, witaminy z grupy B, żelazo, potas, mangan i kwas foliowy. 

Składniki:

  • 1/2 szklanki dzikiego ryżu
  • 1 szklanka wody
  • warzywna kostka bulionowa

  • 100 g naturalnego tofu
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • sos sojowy

  • 6 średnich rzodkiewek
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 szklanka fasolki edamame (mrożona)
  • natka pietruszki
  • orzeszki piniowe
  • garść rukoli

dresing

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 cm startego korzenia imbiru
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 cm papryczki chili
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Do garnka wlewam szklankę wody, dodaję kostkę bulionową i doprowadzam do wrzenia. Dodaję ryż i gotuję 20 minut. Odstawiam i przykrywam pokrywką na kolejne 20 minut.
  2. Kroję tofu, przyprawiam solą, pieprzem, chili i sosem sojowym. Odstawiam.
  3. W międzyczasie kroję rzodkiewkę, cebulę, natkę pietruszki.
  4. Tofu podsmażam na patelni na odrobinie oliwy na złoty kolor.
  5. Fasolkę edamame gotuję przez około 4 minuty, odcedzam i studzę.
  6. Przygotowuję dresing z powyższych składników.
  7. W dużej misce mieszam wszystkie składniki (oprócz rukoli i orzeszków piniowych).
  8. Sałatkę z dzikim ryżem podaję na liściach rukoli. Posypuję orzeszkami piniowymi.


0 komentarze

Prześlij komentarz