piątek, 21 maja 2021

ZUPA SZPARAGOWA



Pojawienie się szparagów w sklepach, to dla mnie sygnał, że mamy już wiosnę w pełni i czas na potrawy z tych zielonych warzyw. Najczęściej wrzucam je na patelnię grilową, dodaję sól, pieprz, skrapiam oliwą i podaję do obiadu. Innym razem, niskokaloryczne szparagi wykorzystuję do zup. Orzechowy smak szparagów idealnie podkreśla dodatek startej skórki z cytryny i świeży imbir.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli (70 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 250 g ziemniaków
  • 250 g zielonych szparagów
  • 1/2 marchewki
  • 1 l wrzątku + 2 łyżeczki przyprawy "jarzynka" (ususzona włoszczyzna, sól, kurkuma, granulowany czosnek -  zmiksowane na proszek) lub po prostu warzywny bulion
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki śmietanki wegańskiej (u mnie owsiana 13%)
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Do garnka wlewam oliwę.
  2. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażam ok. 5 min.
  3. Dorzucam czosnek i imbir.
  4. Dodaję szczyptę soli i pieprzu. Chwilę podsmażam.
  5. W międzyczasie kroję ziemniaki w 1 cm kostkę, a marchewkę w cieniutkie słupki.
  6. Dodaję warzywa do garnka. Duszę ok. 5 minut.
  7. Wlewam wrzątek z dodatkiem 2 łyżeczek "jarzynki".
  8. Gotuję 20 minut.
  9. Szparagi oddzielam od zdrewniałych końcówek.
  10. Główki odkrajam i odkładam (dodam je na samym końcu, bo potrzebują tylko chwili gotowania)
  11.  Pozostałą część kroję na 1 cm kawałki.
  12. Do zupy wrzucam pokrojone szparagi oprócz główek i gotuję 10 minut.
  13. Wrzucam startą skórkę z cytryny i główki szparagów. Gotuję 5 minut.
  14. Pod koniec dodaję śmietankę i koper.
  15. Doprawiam solą i pieprzem.


2 komentarze:

  1. Wypróbowana :) Pyszna zupa Kamila!!! Skórka z cytryny i imbir dodają głębi smaku- pychota! Dziękuję

    OdpowiedzUsuń