piątek, 11 czerwca 2021

BAKŁAŻAN Z TOFU



Danie obiadowe dla miłośników bakłażana. Jedna połowa robi się sama w piekarniku, więc całkiem niezły czas wykręcam przy gotowaniu z tego przepisu.

Składniki:

  • 400 -500 g bakłażanów mini lub zwykłych dużych (prawdopodobnie będzie to 1 sztuka)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm papryczki chili
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 125 g tofu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

  • pietruszka / kolendra
  • ryż

Wykonanie:

  1. Nastawiam piekarnik na 200 st C.
  2. Do naczynia żaroodpornego wrzucam pokrojonego bakłażana.
  3. Doprawiam solą i pieprzem. Polewam oliwą i mieszam.
  4. Piekę 30 min.
  5. W międzyczasie gotuję ryż i zajmuję się przygotowaniem tofu.
  6. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir.
  7. Podsmażam na średnim ogniu aż będą miękkie (ok. 5 min).
  8. Dorzucam pokrojone w kostkę tofu (można je wcześniej zamarynować w przyprawach, ale ja zawsze o tym zapominam...).
  9. Doprawiam paprykami i podsmażam.
  10. Polewam sosem sojowym, syropem klonowym i chwilę smażę. 
  11. Upieczonego bakłażana mieszam z tofu.
  12. Podaję z ryżem lub innym dodatkiem.
  13. Posypuję natką pietruszki lub kolendrą.



0 komentarze

Prześlij komentarz