wtorek, 1 czerwca 2021

NALEŚNIKI NA SŁONO



Słoneczny weekend spędziliśmy na końcu fiordu Årdal (Årdalsfjorden). Spokój i leniwie pasące się owce sprzyjały wyciszeniu i ładowaniu akumulatorów na kolejny tydzień.
Na śniadanie przygotowałam naleśniki na słono. Do dekoracji można użyć ulubionych warzyw i sosów.  U mnie były to po prostu pomidorki, wegańska feta i pietruszka.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól, pieprz, szczypta chili
  • oliwa z oliwek

  • pomidor
  • feta wegańska
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Siemie lniane zalewam 3 łyżkami wody i odstawiam,
  2. Kroję warzywa.
  3. Do miski wsypuję suche składniki: mąkę, sodę, proszek, płatki drożdżowe, sól, pieprz, chili i mieszam.
  4. Dodaję siemię lniane i mleko. Mieszam trzepaczką.
  5. Smażę na odrobinie oliwy.
  6. Naleśniki na słono podaję z warzywami.


0 komentarze

Prześlij komentarz