środa, 9 czerwca 2021

KANAPKA Z JACKFRUITEM



Jackfruita w puszce jeszcze niedawno widziałam tylko w sklepach internetowych. Cieszę się, że teraz bez problemu można go kupić stacjonarnie. Ma ciekawą konsystencję i po odpowiednim przyprawieniu staje się smakowitym dodatkiem wielu dań.

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 80 g szalotek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka jackfruita
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • papryka wędzona
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sok z 1/4 cytryny

dodatki:

Wykonanie:

  1. Na oliwie podsmażam pokrojone w piórka szalotki z czosnkiem.
  2. Jackfruita rozrywam na kawałki a twarde części kroję nożem. Całość dodaję do cebuli.
  3. Przyprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną.
  4. Mieszam, podsmażam chwilę i dodaję sos sojowy.
  5. Dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam.
  6. Skrapiam sokiem z cytryny i podsmażam ok. 5 minut.
  7. Kromki chleba smaruję majonezem, układam sałatę, jackfruita i warzywa.
  8. Zajadam ze smakiem!!!!

Dziękuję Jeremiemu Woszczykowi za pomoc przy zdjęciach:)



0 komentarze

Prześlij komentarz