piątek, 19 listopada 2021

JABŁKOWO-CZEKOLADOWE PANKEJKI



Placki pachnące czekoladą - po prostu idealne śniadanie. Sprawdzą się również na świątecznym stole, mogą mogą być ostatnią deską ratunku dla niektórych niejadków. Dlatego warto usmażyć parę pankejków, by mieć pewność, że nikt głodny od stołu nie odejdzie:) 

 Składniki:

12 sztuk
  • 110 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody (to będzie moje "jajko")
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 1/2 jabłka 
  • 1 łyżka roztopionej margaryny
  • 20 g czekolady wegańskiej

Wykonanie:

  1. Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier) wrzucam do miski i mieszam trzepaczką.
  2. Do drugiej miski wlewam mleko, "jajko", jabłko tarkowane na dużych oczkach, margarynę. Mieszam.
  3. Do suchych składników wlewam mokre, mieszam.
  4. Dodaję pokrojoną drobno czekoladę. Mieszam.
  5. Smażę na patelni do zrumienienia.



0 komentarze

Prześlij komentarz