poniedziałek, 29 listopada 2021

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


Pierogi z kapustą i grzybami są główną potrawą wigilijną w domu mojej Teściowej. Jest mistrzynią w ich lepieniu i każdy pieróg ma idealny kształt... aż szkoda jeść:) Mam nadzieję, że kiedyś zbliżę się do jej standardów.

Składniki:

ciasto:

  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki

farsz:

  • 1 litrowy słoik kapusty kiszonej
  • 2 szalotki
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. W blenderze wyrabiam ciasto na pierogi. Jeżeli masa jest za sucha dodaję odrobinę wody.
  2. Na patelni podsmażam szalotki i pokrojone w kostkę pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem.
  3. Kapustę przepłukuję pod bieżącą wodą, a następnie w małej ilości wody gotuję około 20 minut.
  4. Odsączam na sitku i drobno siekam.
  5. Kapustę mieszam z szalotkami, pieczarkami.
  6. Doprawiam całość solą i pieprzem.
  7. Cienko rozwałkowuję ciasto, wycinam krążki.
  8. Na każdy krążek kładę łyżeczkę farszu i sklejam pierogi.
  9. Gotuję partiami w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.
  10. Podaję z wody lub podsmażam na patelni.
  11. Okraszam podsmażoną cebulką i łyżeczką śmietany wegańskiej (ostatnie odkrycie to maczanie w sosie sojowym....pycha).



0 komentarze

Prześlij komentarz