czwartek, 18 listopada 2021

CIASTKA Z CZEKOLADĄ



Ciasteczek nigdy dość! Poranna kawa z małym, czekoladowym dodatkiem to wymarzony początek dnia:) Czekolada kojarzy mi się też z Bożym Narodzeniem, więc ciasteczka piekę wcześniej i zamrażam, by później nie zawracać sobie głowy takimi drobiazgami.

Składniki:

  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiej margaryny
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 100 g czekolady wegańskiej pokrojonej na małe kawałki

Wykonanie:

  1. Siemię lniane zalewam wodą i czekam ok. 10 minut żeby zrobił się "kisiel" (to będzie moje "jajko").
  2. Do miksera wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, "jajko" i pokrojoną margarynę.
  3. Mieszam aż wszystko się połączy.
  4. Wrzucam drobno pokrojoną czekoladę i krótko mieszam.
  5. Formuję ciasteczka o średnicy około 3 - 5 cm.
  6. Piekę 15 min  w 190 stopniach C.
  7. Próbuję po ostudzeniu!!!

0 komentarze

Prześlij komentarz