![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJbjW-kd9GrJH845wYAq8ZgEafm0nLJ-82_WzEiun31aD3GCtuJIke_IQTel_fE7opoElr2kbmKMRKjic7CFJiVPPr1WR5Q1FOZIK70OJrnba4tsjg2Z9dbA_VsE3bAnv-lAMgYzkWX_oa/w524-h640/dynia-z-szalotkami-i-czosnk.jpg)
Niewiele składników, niewiele pracy a taki SMAK! Sama nie mogę w to uwierzyć:) Dressing robi tu całą robotę, więc bez niego nie warto podchodzić do tematu.
Składniki:
(porcja dla 3-4 osób)
- 1 kg dyni hokaido
- 1 główka czosnku
- 250 g szalotek
- 1 papryka czerwona
- 1/5 puszki białej fasoli z puszki
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona, curry
- oliwa z oliwek
dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka natki pietruszki lub kolendry
- parę plasterków papryczki chilli
Wykonanie:
- Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam pokrojoną dynię ze skórką, ząbki nieobranego czosnku, szalotki przekrojone na pół, fasolę, paprykę w kawałkach.
- Posypuję wszystko przyprawami i skrapiam oliwą z oliwek.
- Wcieram przyprawy w warzywa.
- Wstawiam do piekarnika na 45 min.
- W międzyczasie z powyższych składników przygotowuję dressing (mieszam w miseczce wszystkie składniki).
- Gotowe danie polewam dressingiem i posypuję świeżą kolendrą lub pietruszką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEy7_vEcvb5rlK_1K7ER6SpzWsa599efQVB4K-6F-zyDuOmg0upcYBRd8V5Ev2NC09dKN57gBNetdS3ee74rtC3lg09QzTb1FXKcOK9kwvy03J_WYMd_ik2vEvrcMJGd1xtRy6GgAIlpZT/w480-h640/dressing-do-pieczonych-warz.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOT-ewgKY0YJ885P-LoYq4cTbRLmBFK58cNb6NJ4kf22SlQrpiudMne3HxHbyoeN-hmiA49e27cBVJhPtop4aPfFcJWO7vcgg5eHRkMvhYSPoe7KHnk6RMYCLd-QvOS-d-iN-SAnQUHQ2f/w592-h640/dynia-pieczona-z-szalotkami.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz