![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEim0OtuoNNewVmLjAeOo0cJg6pAd_OZr9avg4vD-tTxTcz_B3SCEol9Pjdc-NjxDCy2-ouFtzo5LXu3y_txNB8QGWuOkD_0mQtlRsF3YNVwcrM_ws4BmY9seYp6Rg5rwsn7g18FZ0ffxE05/w480-h640/guacamole.heic)
Guacamole serwuję z różnymi dodatkami, dzięki temu za każdym razem otrzymuję inny SMAK. Wersja z suszonymi pomidorami i kaparami jest po prostu pyszna, a podana w skórce może być efektowną przystawką. Wyśmienicie smakuje na śniadanie z kromką domowego chleba.
Przygotowałam ją w plenerze przy Mieczach w skale, nazywanych też Trzema Mieczami (norw. Sverd i fjell) w Stavanger. Monument ten, wykonany przez Fritza Røeda, norweskiego rzeźbiarza z Bryne, został odsłonięty przez króla Olafa V w 1983 roku. W jego skład wchodzą trzy duże miecze wbite w skałę na pamiątkę bitwy w Hafrsfjord w 872 r., kiedy to Harald Pięknowłosy pokonał swych rywali i dokonał zjednoczenia Norwegii w jedno królestwo. Największy miecz, o wysokości 9,2 metra, symbolizuje zwycięskiego króla, a dwa mniejsze reprezentują władców, którzy ponieśli porażkę. Pomnik jest jednocześnie symbolem pokoju. Miecze osadzono w skale aby nigdy więcej ich nie używać.
Składniki:
- 1 awokado
- 3 suszone pomidory z zalewy
- 5 pomidorków cherry
- 1 łyżeczka małych kaparów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 2 duże kapary z szypułką
Wykonanie:
- Awokado przekrawam na pół, pestkę wyrzucam, a miąższ delikatnie wykładam do miski. Uważam żeby nie uszkodzić skórki, bo przyda się do serwowania dania.
- Rozgniatam widelcem awokado.
- Dodaję drobno pokrojone pomidory suszone, rozgnieciony czosnek, kapary, sok z cytryny.
- Pomidorki cherry przekrawam na pół i dorzucam do miski.
- Solę, pieprzę do smaku i dokładnie mieszam.
- Guacamole przekładam do wydrążonych skórek awokado, posypuję pietruszką, ozdabiam dużymi kaparami i plastrami cytryny,
- Guacamole z suszonymi pomidorami i kaparami świetnie smakuje na kromce domowego chleba.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnaXGAE5a0MhDaolFedURzBJjL2_mOd2FLV5lk-uD14ETHHuTvYYWBT7JnK16fjomzFGYQfAd9c2vM3rY8R0w5eNK3-1g8uMai4Y_5O66BLUtkPhwv5tRhEExqAA5xGyLyMQaluO7UodjR/w524-h640/avocado.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizWs8H0Sw2nvtWvFOjWrToccjA_2etxdtm-zUapAk2AsHrM2XNIss6DkPvAfCNo5BsrDFwQ2PfNQ6YBcz0xTk_EhMRukFQo726A9sUESwT-wRFqCtUDfQezHE5OUH8NLfDYScbcvpy1n5E/w640-h510/guacamole-sverd-i-fjell.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuM_RxO6sLwStns9ozAqVrQc1EXm_MdkFfl76qLPTokLJb7UIXfbgUcvUTP7wmLn7G2YGM1lEMzJHiFQB71awcc4CpGFgg_Lmtw4Z9520dYNprxQ4HZBgmHHw1H9N0UH3fytdM83n2LBiI/w480-h640/sverds-i-fjell-stavanger.jpg)
0 komentarze
Prześlij komentarz