![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFUZGIYgf4mjJmioQ8vTtqo9Sy4fXORLS5LdqIN_L0ZRimc30OqPv7gnoZfcveLJgFFx5fINEcZuHrRueeN5ntapX3zSECC0V1pQJnMM_cwNg3GpCdeGXNibL1nWfsDV24Y-UMw4ENyElK/w640-h610/owsianka.jpeg)
Prosta owsianka bez gotowania. Wystarczy zalać składniki gorącym mlekiem z wrzątkiem i śniadanie gotowe. Bez problemu można ją przygotować w plenerze, rozgrzeje i doda energii. Przepis testowałam (wypadł pozytywnie) na spacerze w zimowy poranek, czekając na wschód słońca na Randabergfjellet czyli wzgórzu w Randabergu (Norwegia). To jedno z moich ulubionych miejsc "tuż za rogiem". Widać z niego całą okolicę, liczne wyspy, statki, plażę i pola rolników. Czas się tutaj zatrzymuje, a myśli nie pędzą jak szalone.
Wzgórze w Randabergu i moja owsianka
(kliknij na zdjęcie)
Składniki:
(porcja dla 1 osoby)
- 40g płatków owsianych
- 5 orzechów włoskich
- 1 suszona figa
- 1/2 banana
- 1 łyżka płatków migdałowych
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- syrop daktylowy do smaku
- 80 ml wrzątku
- 80 ml gorącego mleka
Wykonanie:
- Do miseczki wsypuję płatki owsiane.
- Dorzucam orzechy, pokrojoną figę i banana.
- Dodaję płatki migdałowe i sok z cytryny.
- Całość zalewam wrzątkiem i gorącym mlekiem (użyłam termosów).
- Polewam syropem daktylowym i posypuję cynamonem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFWpLZw_RwaMmNvp8wur0R4ANen7JLkPckIl3sNHszTVyNd9q1MpUHicbYQ80wntCL9PIvWghpPXAbBSLYDBEfx6gQ3ISXVX4YrhcHLuD8NUr1OCiEQLhUy0mExJGw0_Ql5j_c0tIhdfVk/w640-h476/owsiankazowocami.jpeg)
Fot. Karolina Federowicz
czysta przyjemność jedzenia. pyszota!
OdpowiedzUsuńdziękuję!!!!
Usuń