poniedziałek, 11 stycznia 2021

MAKARON Z FASOLKĄ GRILLOWANĄ, POMIDORKAMI I CZARNYMI OLIWKAMI


Dania z makaronu to pewnik, zawsze SMAKują, zawsze wychodzą i zawsze proszą o jeszcze:) A do tego, czas przygotowania nie przekracza 30 minut. Zimą sięgam po mrożone warzywa, bo bardzo tęsknię za fasolką szparagową i groszkiem. "Kropką nad i" w tym przepisie jest wegański parmezan, którego używam także do kanapek, sałatek i zup.

Składniki:

  • makaron (dowolny) na 2-3 osoby
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
  • 7 ząbków czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 12 sztuk czarnych oliwek marynowanych w soli (obranych z pestek)
  • 2 cm papryczki chilli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • garść natki lub kolendry
  • do podania: płatki chilli, wegański parmezan, limonka

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
  2. W międzyczasie gotuję fasolkę ok. 5 min, odcedzam i wrzucam na patelnię grillową. Skrapiam oliwą i chwilę podsmażam aż z każdej strony fasolki pojawią się paski od grilla.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojony czosnek, połówki pomidorków, papryczkę chilli. Pilnuję żeby czosnek się nie przypalił. Na koniec dorzucam oliwki.
  4. Ugotowany makaron odcedzam i dodaję do patelni, mieszam dokładnie.
  5. Podaję z grillowaną fasolką.
  6. Danie skrapiam sokiem z limonki, posypuję natką (kolendrą), płatkami chilli i wegańskim parmezanem.

0 komentarze

Prześlij komentarz