piątek, 15 stycznia 2021

PREIKESTOLEN (NORWEGIA) - POMIDOROWA PASTA Z CIECIORKI


To pierwszy filmik z cyklu VeganSmak na kanale YouTube. Norweska przyroda tak zachwyca, że... gotowanie to krótki przystanek na szlaku.

Preikestolen (w tłumaczeniu - ambona) - to nasz pierwszy cel. Jest to jedno z najczęściej odwiedzanych miejsc w Norwegii. 1 stycznia 2021 r o świcie zaczęliśmy naszą wspinaczkę, by po ok. 1,5 godz. stanąć na szczycie, czyli na półce skalnej o wymiarach ok. 25m x 25m. Z klifu wysokiego na 604 m rozpościera się zachwycający widok na lazurową wodę Lysefjordu i pobliskie góry. Tutaj pijemy noworocznego szampana (bezalkoholowego:)) i jemy noworoczne śniadanie - pomidorową pastę z cieciorki na domowym chlebie, której przygotowanie w tych okolicznościach przyrody okazało się nie lada wyzwaniem:) 

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • woda

Wykonanie:

  1. Przepłukaną ciecierzycę wrzucam do blendera (lub ugniatam widelcem) razem z przecierem, oliwą, kuminem i papryką.
  2. Dolewam trochę zimnej wody i dalej rozdrabniam.
  3. Jeżeli jest za ścisła, dolewam wodę aż gęstość będzie odpowiednia dla pasty.
  4. Cebulę i suszone pomidory kroję w drobną kostkę i dorzucam do pasty. Mieszam łyżką.
  5. Solę i pieprzę do smaku.
  6. Podaję na kromce chleba.

Fot. Karolina Federowicz
Więcej informacji o Preikestolen znajdziesz na preikestolen365.com



0 komentarze

Prześlij komentarz